sobota, 21 lutego 2009

sezon dyniowy

Dzisiaj pyszne ciasto dyniowe. Bardziej polskie, bo drożdżowe.


Ciasto drożdżowe z dynią

375 g mąki pszennej (3 szklanki)
1, 5 łyżeczki drożdży instant
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
50 g masła
100 g puree z dyni ( ok. 3/4 szklanki)
szczypta soli
pół szklanki żurawiny
1 jajko na glazurę ewent. płatki migdałowe do posypania

Mleko, masło, cukier, sol podgrzać razem w rondelku. Rozpuszczone lekko schłodzić, dodać ubite żółtka, a potem puree dyniowe. Make zmieszać z drożdżami. Całość wymieszać, az powstanie gładkie ciasto. Dać odpocząć 5 minut, dodać żurawinę i jeszcze raz wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 190°C około 35-40 minut do zbrązowienia.

Pyszne ciasto, przepięknie żółte, jak z dodatkiem co najmniej 6 jajek (!), smaczne, lekko wilgotne.

09.10.2007/mz

1 komentarz:

  1. O znowu dynia, pieknie wyglada!
    Uwielbiam drozdzowki, pieke je dosyc czesto, to ciasto wyprobuje niedlugo. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń