Już mogę zacząć układać kolorami - pięknie się prezentują słoiki w kolorowych czapeczkach. Ale czapeczki dostają te, które sa przeznaczone na prezenty.
Reszta, na domowy użytek dostaje przede wszystkim szczególowe etykiety, żeby potem długo nie szukać.
Na pierwszy ogień dżem truskawkowy i truskawkowo-rabarbarowy
i rewelacyjny ocet truskawkowy wg Olgi
Teraz pracuję nad musem jabłkowym.
Mus jabłeczny z dynią
Dynie dodaje do wszystkiego, dlatego, że smaczna i zdrowa, dla koloru, dla zneutralizowania smaku.
Bardzo dobry jest mus jabłkowy z dodatkiem dyni. Proporcje jabłek do dyni mniej wiecej 1 : 1.
Dynie dodaje do wszystkiego, dlatego, że smaczna i zdrowa, dla koloru, dla zneutralizowania smaku.
Bardzo dobry jest mus jabłkowy z dodatkiem dyni. Proporcje jabłek do dyni mniej wiecej 1 : 1.
Czasami dodaje do jablek tylko mała ilość przetartej dyni, tylko dla poprawienia koloru przecieru. Wiadomo sam przecier jabłkowy ma kolor hmm.. raczej malo zachęcający.
Dynia w sezonie jest bardzo tania, wiec takie połaczenie nie tylko łagodzi smak jabłek np. antonówek, ale również obniża koszt przetworów.
Jabłka ze skórką i gniazdami nasiennymi pokrojone na czastki podduszam w odrobinie wody, dynię zaś pokrojoną na duze ćwiartki prażę w piekarniku do miękkości (mozna podgotować jak jabłka).
Jabłka przecieram przez geste sito nylonowe, dodaje okrojony ze skóry, miekki miąższ z dyni. Całość mieszam, lekko dosładzam, jeszcze raz zagotowuję już z cukrem (cukier rozrzedza przecier, więc podgotowanie całości jest konieczne) i wkładam do wyparzonych w piecyku i bardzo goracych słoików. Zakrętki przecieram spirytusem, szczelnie dokręcam i całość poddaje tzw suchej pasteryzacji*
* Polega ona na tym, że wrzący mus wkłada się do goracych słoików, napełnia się je po same brzegi i od razu zamyka. Można je ułożyć do gory dnem np. w wysciełanym kocem koszyku i przykrywa szczelnie grubym kocem. Przetrzymuje się je co najmniej 20 minut, ale może być tez do zupełnego ostygniecia. Podczas stygniecia przetworu wieczko zasysa się podobnie jak przy pasteryzacji wodnej. Jest to bardzo wygodny sposób, który stosuje od lat do zamykania wszelkich przetworow.
* Polega ona na tym, że wrzący mus wkłada się do goracych słoików, napełnia się je po same brzegi i od razu zamyka. Można je ułożyć do gory dnem np. w wysciełanym kocem koszyku i przykrywa szczelnie grubym kocem. Przetrzymuje się je co najmniej 20 minut, ale może być tez do zupełnego ostygniecia. Podczas stygniecia przetworu wieczko zasysa się podobnie jak przy pasteryzacji wodnej. Jest to bardzo wygodny sposób, który stosuje od lat do zamykania wszelkich przetworow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz