nakupiłam tyle czekolady pod pretekstem "Czekoladowego Weekendu", że czas już
wziąć się do pracy.
na początek więc:
Czekoladowe ciastka z popękaną skorupka
przepis pochodzi z książki „Chocolate cooking with the world´s best ingredient“
z podanych składników wychodzi ok. 38 kulek
200g czekolady pokrojonej na drobne kawalki (użyłam gorzkiej Wawela)
90g masła
½ szklanki drobnego cukru (zmniejszyłam o połowe)
3 jajka
200g mąki
25g kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1, 5 szklanki cukru-pudru do dekoracji
Masło i czekoladę stopić, wymieszać z cukrem do rozpuszczenia. Po lekkim ostudzeniu dodać jajka i ekstrakt waniliowy. W drugim naczyniu rozmieszać make, proszek do pieczenia i sól. Połączyć suche składniki z mokrymi. Przykryć i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 160st C. Wyjąc zimne ciasto z lodówki, za pomocą malej łyżki formować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 4 cm jedna od drugiej. Piec ciasteczka ok. 10-15 minut. Upieczone, po naciśnięciu palcem powinny być jeszcze miękkie. Ostudzić na kratce.
Pyszne, baardzo czekoladowe !
21.02.2008/mz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz