niedziela, 22 lutego 2009

ciecierzyca

zupa z ciecierzycy z makaronem (moja ulubiona)
żródło: Encyklopedia Zup





składniki
drobno pokrojone: cebula, 2 marchewki, 2 lodygi selera naciowego
ok 400g ciecierzycy
ja używam świeżej uprzednio namoczonej przez noc, odcedzonej i ugotowanej , ale można użyć z puszki - ale przedtem lepiej zdjąc z takiej puszkowej skórkę. Zapobiega to sensacjom żołądkowym, jak to po strączkowych.
sos pomidorowy albo pomidory w puszce
wywar warzywny lub drobiowy
makaron (ładnie wyglądają duże muszelki)
sól, pieprz, oliwa
świeży rozmaryn
wiórki parmezanu
w oryginalnym przepisie jest jeszcze fasolka z puszki

Pokrojone warzywa podsmażyc na oliwie, dodać ciecierzyce i podsmażac chwilę razem. Dodać sos pomidorowy oraz wywar i całość gotować na wolnym ogniu około godzine. Pod koniec przyprawić, dodać makaron i ugotowac do miękkości. Przybrać wiórkami parmezanu.


Pyszna, sycąca zupa - może być samodzielnym daniem obiadowym.



Marokańska harira - a właściwie moja wersja tej zupy





To także zupa z ciecierzycą i makaronem, ale dodatkowo jeszcze z podsmażonym wcześniej mięsem (w oryginale powinna być jagnięcina). Przyprawiona kolendrą, kurkumą i cynamonem. Do tego drobny makaron dodany na końcu.

Pożywna, aromatyczna !



20.05.2008/mz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz