niedziela, 22 lutego 2009

czekoladowy weekend trwa

i na szczęście niedługo się kończy, bo to bardzo kaloryczny temat :)

Czekoladzie nie sposób się oprzeć, ale podobno jedna kosteczka dziennie gorzkiej czekolady jest jak najbardziej zbawienna dla organizmu.
Dobrze wpływa na serce, ponieważ zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino; a także dużo magnezu, żelaza i potasu. Łagodzi depresję, poprawia nastrój, cóż można chcieć więcej...

w takim razie jeszcze jedno bardzo łatwe i szybkie ciasto, a właściwie

blok czekoladowy albo inaczej tort na zimno
wg ANTONY’ego WORRALL THOMPSON’a
Składniki

225 g herbatników (użyłam ciasteczek owsianych)
25 g suszonych żurawin lub wiśni
25 g wisienek koktajlowych
25 g suszonych moreli
25 g suszonych borówek amerykańskich
25 g rodzynek
25 g suszonej skórki z cytrusów
25 g płatków migdałowych
175 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
140 g niesolonego masła
3 łyżki śmietany 36%
olej roślinny
lody waniliowe

Przygotowanie
Drobno pokruszyć herbatniki i wsypać do miski. Posiekać morele i wisienki koktajlowe. Dodać suszone owoce do herbatników i wymieszać. Połamać czekoladę na małe kawałki. Umieścić śmietanę i masło w rondelku, podgrzać na małym ogniu, wrzucić czekoladę i stopić, mieszając aż składniki się połączą.Wlać masę czekoladową do mieszanki herbatników i owoców i wszystko razem dobrze wymieszać.Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm krążkiem z folii aluminiowej. Przy pomocy pędzelka posmarować olejem dno i boki tortownicy. Włożyć do tortownicy masę czekoladową i równomiernie rozłożyć. Krążek z folii aluminiowej posmarować olejem przy pomocy pędzelka i przykryć wierzch tortu. Przykryć tortownicę folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć tort z tortownicy i starannie usunąć folię aluminiową. Pokroić tort na małe kawałki i podawać z lodami waniliowymi.

W mojej wersji użyłam ciastek owsianych, oraz mieszanki sliwek suszonych, moreli, żurawin, orzechów i płatków migdałowych.

24.02.2008/mz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz