składniki:
- 500g maki
- 1 jajko i 1 zoltko
- 1/2 kostki rozpuszczonego masla
- 1,5 lyzeczki drozdzy instant
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru lub mniej
- 1 szklanka letniego mleka
- ok. 2 szklanki jagod (można uzyc mrozonych)
- cukier do smaku,
- ewent. odrobina maki kartoflanej do jagód
Zrobic zaczyn z drożdzy, odrobiny cukru, mąki i czesci mleka. Zostawic do wyrosniecia. Przesiac make do miski, dodac reszte cukru, jajka, szczypte soli, wlac zaczyn drozdzowy i dokładnie wymieszać.
Dodać letnie, rozpuszczone masło i wyrabiac ciasto, azż bedzie gladkie i elastyczne. Zostawić do wyrosnięcia na ok. 1 godzine, powinno podwoic objetosć.
Wyłozyc wyrosniete ciasto na stolnice, uformować wałek i kroić na krążki. Każdy krążek lekko splaszczyc, na ciasto klasc łyżkę jagód zmieszanych z cukrem (można dodac odrobine mąki kartoflanej) i dobrze zlepić.
Ukladać lekko wydluzżone buleczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośniecia. Gdy podrosną, piec w temperaturze 190 st. C przez około 15 minut.
Bułeczki smaruję rozbełtanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz