muffiny kukurydziano-cytrynowe
z programu "Na słodko" Anny Olson, troche przeze mnie zmienione
1 i 1/3 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej
1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Rozgrzać piekarnik do 190 st.C, foremki do muffinek wyłożyć papierkami lub natłuścić. Wymieszać maślankę, olej, jajka i sok z cytryny. W drugiej misce zmieszać suche składniki. Dodać do maślankowej mieszaniny i wymieszać, żeby składniki się połączyły (ciasto będzie płynne).
Przelać albo nałożyć łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec 15 – 20 min do zezłocenia, ciasto powinno zostać sprężyste.
Odstawić na 5 min. i wyjąć z foremek.
Muffiny są wilgotne i dobre również następnego dnia.
03.02.2008/mz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz