piątek, 20 lutego 2009

rogaliki drożdżowe

przepis pochodzi z książki kucharskiej K.Pośpieszyńskiej "Kuchnia żydowska"





















  • 15 g drożdży
    4 łyżki ciepłej wody
    3/4 szklanki mleka
    1/2 kostki masła
    4 łyżki cukru (wychodzą mało słodkie, jeśli ktoś lubi słodsze można podwoić)
    1 łyżeczka soli
    3 roztrzepane jaja
    5 szklanek mąki

    Drożdże rozetrzeć z wodą, wymieszać. Mleko doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wymieszać z masłem, cukrem i solą, przestudzić. Mleko z dodatkami wymieszać z jaja­mi, drożdżami i mąką, wygniatać około 10 minut, aż powstanie lśniące, elastyczne, jednolite ciasto.
    Włożyć do miski wysmarowanej ma­słem, przewrócić tak, aby wierzch był pokryty masłem, pozostawić w cie­płym miejscu, aż podwoi objętość.


    Podzielić ciasto na 3 części. Każdy rozwałkować w krążek o średnicy 20-25 cm. Pokroić na 12 trójkątów. Każdy trójkąt zwinąć zaczynając od szerokiego boku ułożyć na blachę wyłożoną papierem, ściągnąć końce, aby powstały rogaliki.


    Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, posmarować stopionym masłem ( ja smaruje rozmąconym jajem - są ładniejsze)


    Wstawić do gorącego piekarnika ok. 185 st C, piec do zrumienienia około 15 minut. Proporcje na około 36 szt.

6 komentarzy:

  1. Wychodzą przepyszne! Jak na zdjęciu. Robiłam je z marmoladą owocową, ale bez nadzienia również smakują niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie je piekę i mam nadzieję ,że wyjdą podobnie jak twoje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszły super!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesli ktos wlasnie czyta ten komentarz i zastanawia sie nad wyborem idealnego, to ja stalam przed takim samym wyborem i te ciasto jest po prostu rewelacyjne! Rodzinka jest zachwycona! :D Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis pół roku siedział w "ulubionych" czekał na moje natchnienie. Dzisiaj zrobiłam rogaliki z czekoladą z tego przepisu, i wyszły prze...pyszne! Przepis został już polecony dalej:) dzięki i pozdrawiam. Zajrzę tutaj jeszcze nie raz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie czytam komentarze i zastanawiam się, czy dzisiaj się nie skusić na ten przepis... Wiele lat temu, w piekarni niedaleko mojego domu, piekli pyszne rogaliki, za którymi tęsknię do dziś. Piekarnię zamknęli, a ja od tamtego czasu nigdy nigdzie nie jadłam naprawdę dobrych, drożdżowych rogalików - pachnących drożdżami. Wygląda na to, że dobrze trafiłam:) Chyba się jednak skuszę :)

    OdpowiedzUsuń