czwartek, 19 lutego 2009

focaccia

testuje po kolei wszystkie przepisy z mojej ulubionej książki chlebowej E.Treuille i U.Ferrigno. dzisiaj zrobiłam wg niej focaccie z bazylią, estragonem i dwoma rodzajami sera:


















składniki na ciasto:
500 g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
300 ml letniej wody
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
w środku:
duży pęk bazylii
200 g sera gorgonzola pokrojonego w kostkę
200 g sera mozarella w plastrach
łyżka grubej soli do posypania
4 łyżki oliwy do posmarowania
kilka gałązek estragonu do dekoracji

piekłam ją na rozgrzanym kamieniu w temp 230 st C ok. 30 minut. pyszna, chrupiąca z ciągnącym wnętrzem....

1 komentarz:

  1. Mam pytanie w jaki sposób najlepiej umieścić "środek" na miejscu? Na jeden kawałek ciasta położyć sery itd i przykryć drugim, czy w jakiś inny sposób?

    OdpowiedzUsuń