wtorek, 29 listopada 2011

piernik Toruński


Kolejny stary przepis ocalony z zapomnienia i lekko zmodyfikowany przeze mnie.
Coś dla miłośników bardziej wytrawnych smaków. Ten piernik też jest bez tłuszczu - tylko żytnia mąka (dałam typ 720 czyli oczyszczoną) i miód i oczywiscie przyprawy wg własnego uznania. 

Piernik Toruński z mąki żytniej

Składniki:

500g mąki żytniej,
250g miodu,
1 jajo,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1-2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka przyprawy do pierników, dodatkowo ½ łyżeczki cynamonu, odrobina pieprzu, 1 łyżeczka anyżu (opcjonalnie)
2 łyżki spirytusu,
ok. 1 szklanki zblanszowanych migdałów ( czyli sparzonych wrzątkiem i obranych ze skórki).




Miód przesmażyć z korzeniami i gorący wlać do przesianej mąki.


Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajo.


Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde i elastyczne. Pod koniec dodać grubo posiekane słodkie migdały i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć no grubość ok 3 cm, udekorować obranymi ze skórki migdałami i piec ok. 1 godzinę w 180° C.




A tu kilka moich zdjęć z miasta pierników






4 komentarze:

  1. To taki prawdziwy piekarnik. Mam ochotę na upieczenie takiego klasyka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. musze go zrobić, w końcu torunianka ze mnie ;)
    powiedz czy musi on odleżeć swoje przed konsumpcją?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak kazdy piernik, im starszy tym lepszy :) ale podjadłam skrawki, które przeleżały kilka dni w puszce i były ok. Wg mnie Tylko małe, cienkie pierniczki twardnieją i muszą swoje odleżeć

    OdpowiedzUsuń