wtorek, 6 grudnia 2011

Świąteczny chlebek piernikowy pachnący pomarańczą







 1 forma keksowa 25x11cm


Składniki:


150g mąki pszennej,
200g mąki pszennej razowej
50g zmielonych migdałów
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1-2 łyżeczki zmielonych przypraw (cynamon, kardamon, goździki, imbir, anyż, ziele angielskie, gałka muszkatołowa)
250g miodu,
100g mleka
1 jajko




Miód podgrzać razem z mlekiem nie dopuszczając do zagotowania.


Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, sodą, szczyptą soli, mieszanką przypraw i skórką otartą z pomarańczy.


W mące zrobić dołek i wlewać powoli ciepły miód z mlekiem cały czas mieszając. Na końcu dodać rozmieszane jajko. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.


Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, napełnić ją ciastem do połowy.


Piec 35-45 minut.


Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.



5 komentarzy:

  1. O! wiesz, ze szukalam czegos w tym stylu i prosze, jest:) Czy bardzo slodki? Czy mozna ew zmniejszyc ilosc miodu? No chyba jutro zaraz rzuce sie piec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuć aż przez ekran - pachnie cudownie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam piernikowy zapach... A jeść lubię je jeszcze bardziej! :)
    Korzenno miodowe smaki - ten chlebek to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten piernik jest na pewno mniej słodki od innych, ktore czesto zawieraja dodatkowo jeszcze cukier. Możesz poeeksperymentowac z miodem, dajac ewentualnie minimalnie wiecej plynow.

    OdpowiedzUsuń
  5. Melduje, ze upieklam, wyszedl poprawnie, ale za slodki mi nadal byl i... chyba zbyt aromatyczny. W końcu to ma być CHLEB, a nie piernik, prawda?
    Jakos entuzjazmu w rodzinie nie wzbudzil, choc chlopaki moje piernikowe nad wyraz. Ale oczywisice bede eksperymentowac, o wynikach nie omieszkam powiadomic.
    Wesolych przygotowań!

    OdpowiedzUsuń