1 forma keksowa 25x11cm
Składniki:
150g mąki pszennej,
200g mąki pszennej razowej
50g zmielonych migdałów
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1-2 łyżeczki zmielonych przypraw (cynamon, kardamon, goździki, imbir, anyż, ziele angielskie, gałka muszkatołowa)
250g miodu,
100g mleka
1 jajko
Miód podgrzać razem z mlekiem nie dopuszczając do zagotowania.
Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, sodą, szczyptą soli, mieszanką przypraw i skórką otartą z pomarańczy.
W mące zrobić dołek i wlewać powoli ciepły miód z mlekiem cały czas mieszając. Na końcu dodać rozmieszane jajko. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, napełnić ją ciastem do połowy.
Piec 35-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Składniki:
150g mąki pszennej,
200g mąki pszennej razowej
50g zmielonych migdałów
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1-2 łyżeczki zmielonych przypraw (cynamon, kardamon, goździki, imbir, anyż, ziele angielskie, gałka muszkatołowa)
250g miodu,
100g mleka
1 jajko
Miód podgrzać razem z mlekiem nie dopuszczając do zagotowania.
Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, sodą, szczyptą soli, mieszanką przypraw i skórką otartą z pomarańczy.
W mące zrobić dołek i wlewać powoli ciepły miód z mlekiem cały czas mieszając. Na końcu dodać rozmieszane jajko. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, napełnić ją ciastem do połowy.
Piec 35-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
O! wiesz, ze szukalam czegos w tym stylu i prosze, jest:) Czy bardzo slodki? Czy mozna ew zmniejszyc ilosc miodu? No chyba jutro zaraz rzuce sie piec...
OdpowiedzUsuńCzuć aż przez ekran - pachnie cudownie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam piernikowy zapach... A jeść lubię je jeszcze bardziej! :)
OdpowiedzUsuńKorzenno miodowe smaki - ten chlebek to coś dla mnie :)
Ten piernik jest na pewno mniej słodki od innych, ktore czesto zawieraja dodatkowo jeszcze cukier. Możesz poeeksperymentowac z miodem, dajac ewentualnie minimalnie wiecej plynow.
OdpowiedzUsuńMelduje, ze upieklam, wyszedl poprawnie, ale za slodki mi nadal byl i... chyba zbyt aromatyczny. W końcu to ma być CHLEB, a nie piernik, prawda?
OdpowiedzUsuńJakos entuzjazmu w rodzinie nie wzbudzil, choc chlopaki moje piernikowe nad wyraz. Ale oczywisice bede eksperymentowac, o wynikach nie omieszkam powiadomic.
Wesolych przygotowań!