czwartek, 3 marca 2011

Tłusty Czwartek - czym zastąpić pączki?


Pączków nie jadłam kilkanaście lat i jakoś wcale za nimi nie tęsknię.
Jesli systematycznie zmniejszamy ilość tłuszczu (tego niezdrowego) i cukru w produktach, to potem nie odczuwamy ich braku.
Myślę, że po zjedzeniu prawdziwego nasączonego tłuszczem i oblanego lukrem pączka nie byłabym najszczęśliwsza ;)

Dlatego dzisiaj upiekę babeczki, a jakże, z maki razowej z żurawiną (mrożoną) i takimi malinami.


suche składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam proszku-Bio z kamieniem winnym nie zawierającym fosforu)
szczypta soli

mokre składniki:
1 duże jajko (lub 2 małe)
1 szklanka jogurtu (maślanki lub kefiru)
1 łyzeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki oleju
2 łyżki miodu (mnie to wystarcza, ale dla lubiacych słodycze radzę tę ilość zwiększyć lub dodac do suchych składników cukru wg upodobania)

- pół szklanki mrożonej lub świeżej żurawiny (pewnie można użyc i suszonej)
- kilka malin świeżych lub mrożonych

suche składniki przesiać, dodać do wymieszanych dokładnie mokrych składników i lekko połączyć razem. Na końcu dodać owoce.

Piec ok 25 minut w temperaturze 200 st C.

3 komentarze:

  1. Mmm wyglądają przepysznie! :) Jednak dzisiaj jedyny dzień kiedy mogę pozwolić sobie na pączka nie mając, lub mając mniejsze wyrzuty sumienia. Przepis na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie.Trzeba po prostu
    wypróbować.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie zastąpiłabym pączki takimi kolorami.

    OdpowiedzUsuń