sobota, 19 lutego 2011
odchudzony murzynek z mąki razowej z migdałami
w starym przepisie na murzynek mojej mamy są aż 2 szklanki cukru i 4 jajka, nie mówiąc o białej mące...
Odchudziłam więc starą wersję:
1/4 szklanki cukru brązowego
1 szklanka wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki dobrego kakao
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka blanszowanych migdałow
Wodę, cukier, olej, kakao i wanilię podgrzać, nie doprowadzajac do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia, zamieszać i odlać 1/3 szklanki. Do chłodnej mieszaniny dodać żółtko jaja i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać obrane migdały i wymieszać.
Białko jaja ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do reszty ciasta.
Można oczywiście zrezygnować z ubicia piany i dac jajko w całości, ale wtedy trzeba dodać troche wiecej proszku do pieczenia, bo ciasto będzie zbite.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub tartą bułką, piec w nagrzanym wcześniej do 180stC piekarniku ok 40 minut. Sprawdzic patyczkiem czy upieczone.
Delikatnie wyjąć z formy, polać pozostawioną wcześniej polewą.
Można posypać cukrem pudrem lub udekorować migdałami.
tym murzynkiem wstrzeliłam sie całkim dobrze w Czekoladowy Weekend.
Skąd sie bierze czekolada?
Surowe ziarno kakaowe jest gorzkie i niesmaczne, a powstaje z niego coś tak wspaniałego.. Drzewo kakaowca wystepuje wyłącznie w okolicach równika, bo tylko w tym obszarze ma warunki do owocowania. Kakaowce rosną przeważnie w cieniu wyższych drzew w dżungli.
Czekolada zaś jest wyrobem cukierniczym sporzadzonym z miazgi kakowej z róznymi dodatkami. Wszystko w różnych proporcjach a najważniejszy jest stosunek kakao do całości masy.
To jeszcze trochę dobrego o migdałach:
Są cennym żródłem białka a także magnezu, cynku, potasu i żelaza dlatego powinny byc spożywane przez osoby narazone na stres (czyli przez wszystkich ;)). Mają też wpływ na poprawę pamięci i koncentrację. Migdały są niestety dość kaloryczne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Odchudzony a tak apetycznie wygląda.Muszę spróbować upiec.
OdpowiedzUsuńale pięknie się prezentuje i ta śliczna szachownica na wierzchu
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuje ten przepis w swojej kuchni
pyszna szachownica.
OdpowiedzUsuńMirabelko, wspaniałe Pogawędki! Idealne uzupełnienie str. o chlebie o takie tam różne:)
OdpowiedzUsuńAle on ładny! Ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobny w ubiegły weekend (niestety z białej mąki) i chciałam tylko dopowiedzieć, że można dodać 2 łyżeczki dżemu i wtedy jest bardzo wilgotny i nie wysycha.Następny wypróbuję z mąki pełnoziarnistej.A teraz idę wyciągać chlebek orkiszowy z pieca... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMika