wtorek, 7 lipca 2009
forma budyniowa
Juz dawno chciałam mieć starowiecką forme budyniową, w której można robić nie tylko desery, ale i różnego rodzaju budynie warzywne, a nawet mięsne.
Dietetyczne potrawy, lekkie i smaczne bez zapiekania i duszenia.
Kiedy zobaczyłam tę formę w małym sklepiku typu "1001 drobiazgów", wiedziałam, że musze ją kupić.
Stalowa forma z kominkiem, szczelnie zamykana, którą wkłada sie wraz z zawartoscią do większego garnka z wodą.
Przepisów na budynie jest dużo. Kilka mozna znależć m.in. w starej książce "Kuchnia Polska". Ja mam egzemplarz jeszcze z roku 1976.
Są tam: budyń z brokułów, szpinaku, kapusty, kaszy, grzybów, twarogu, a nawet mięsa.
Jednak na początek zrobiłam własną wariację lekkiego pasztetu wegetariańskiego z soczewicy i ciecierzycy z odrobiną podsmażonej cebuli i czosnku. Do tego 2 łyzki oliwy, 1 żołtko i piana ubita na sztywno z dwóch białek.
Trochę przypraw: majeranek, pieprz, sól.
Ubitą pianę z bialek dodajemy na końcu, lekko mieszamy z caloscią i delikatnie wkladamy do formy wczesniej posmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką.
Zamkniętą formę wkladamy do wiekszego garnka z wrzącą wodą na ok 45 minut.
Gotowe!
Można go jesć zarówno na ciepło jak i na zimno.
Jutro poeksperymentuje z twarożkiem z owocami na słodko..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale fajny pomysł z tym gotowanym pasztetem ,chyba
OdpowiedzUsuńwezmę przykład z ciebie Mirabbelka
Nigdy nie robiłam gotowanego, chociaż wiem ze zdrowszy...zachęciłas mnie.
OdpowiedzUsuńCzy nie mając takiej formy można jakoś inaczej sobie poradzic?
Ja polecam w tej formie babkę gotowaną (chodzi o ciasto ) moja mama robi jest przepyszna
OdpowiedzUsuńKass, dzisiaj podpatrzylam na kuchnia.tv jak mozna zrobic budyn bez formy budyniowej. w tortownicy owinietej folia aluminiowa od spodu, zeby nic nie wycieklo. calosc wkladamy do wiekszego garnka z woda, tortownice zas przykrywamy pasujaca pokrywka. jesli tortownica jest z powloka, nawet nie trzeba jej specjalnie smarowac i wysypywac bulka.
OdpowiedzUsuńu mnie w domu, moja Mama robiła w identycznej formie wysmienitą babkę gotowaną, była wysoka- do pełnej formy, ciasto puszyste i delikatne i takie wilgotne, długo pozostawała świeża o ile wcześniej jej nie zjedliśmy:))
OdpowiedzUsuńPróbowałam namierzyć w internecie taki właśnie sprzęt- ale wszelkie próby owocowały powrotem na mój ulubiony blog :-)
OdpowiedzUsuńWiem, że Pani nie jest zwolenniczką reklamowania innych firm/produktów - ale tka forma to jest marzenie! Czy można liczyć na uzyskanie jakiejś wskazówki dotyczącej producenta takich właśnie form?
forma budyniowa
OdpowiedzUsuńhttp://www.sklep.holkap.pl/product/6322.html