czwartek, 16 lipca 2009
deser z twarożku
Dietetyczny* deser z twarożku
Składniki:
300 g świeżego, niekwaśnego, chudego twarogu - użyłam półtłustego twarogu 3 x mielonego
2 łyżki kaszy manny,
2-3 łyżki cukru
3 białka,
szczypta soli, 10 dag cukru,
tłuszcz i bułka tarta do formy,
sezonowe owoce lub sok sok owocowy do polania deseru – użyłam wiśni w syropie
Formę budyniową wysmarować tłuszczem i wysypać bułkę tartą. Twaróg utrzec z cukrem i solą, dodać kaszę, ciągle ucierając, a pod koniec owoce . Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy budyniowej i wymieszać ostrożnie, aby nie uszkodzić jej struktury. Całość wyłożyć do formy budyniowej, szczelnie zamknąć, włożyć do drugiego dużego naczynia z wodą, przykryć i gotować na parze ok. 40 min. Po ugotowaniu lekko przestudzić, wyjąć z formy, polać sokiem owocowym.
*W wersji mniej dietetycznej można dodac do twarozku żóltka i odrobine masla.
<
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm :)) I rzeczywiście taki nie obciążający sumienia (i żołądka) ten deser. Kiedyś na pewno się skuszę. Myślisz ,że twaróg 0% też się nada?
OdpowiedzUsuń