poniedziałek, 9 marca 2009

naleśniki, naleśniki

naleśniki bardzo lubię, mogłabym je jeść codziennie, ale ze względu na kalorie wymyślam wersje coraz chudsze i zdrowsze. stąd też sie wzięło poszukiwanie naleśników na zakwasie.

Do mało kalorycznych na pewno nie mozna zaliczyć czekoladowych ,robionych w ramach weekendu czekoladowego




zmodyfikowałam podstawowy przepis naleśnikowy:
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyzka oleju, szczypta soli

dajac zamiast jasnej mąkę pszenną razową typ 2000.

wychodzą pyszne, troche ciemniejsze, ale bardzo smaczne naleśniki razowe




z wytrawnym farszem np. bukietem warzyw ugotowanym na parze, posypane odrobiną parmezanu


moimi ulubionymi sa również naleśniki z dodatkiem maki kukurydzianej


1 jajko
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2-3 łyzki maki pszennej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
szczypta soli, szczypta pieprzu






Na deser najlepsze są oczywiście naleśniki francuskie>
125 g maki
250 ml mleka
25 g roztopionego masla
2 jajka
1 lyzka cukru
2 lyzki piwa - całosc odstawic na ok 1 godzinę i dopiero smażyć

albo inna ich wersja:
1 szklanka mleka ( lepiej pół na pół z wodą)
1/2 szklanki mąki
1 jajko
odrobina rumu, szczypta soli i cukru



delikatne, najlepsze na deser !




1 komentarz:

  1. ale tu naleśnikowo , a ja bardzo lubię naleśniki
    oj bardzo ,będę sobie ,,podkradać " i testować przepisy

    OdpowiedzUsuń