piątek, 8 lutego 2013

kupiłam kilogram ekologicznej marchewki

a potrzebne mi było tylko kilka do zupy

z reszty zrobiłam dżem
 to jest dżem marchewkowo-pomarańczowy z dodatkiem cytryny


 

 ma piękny kolor i bardzo ciekaw smak
Dokładne proporcje na 2 słoiczki dżemu:

1/2 kg marchewki
2 pomarańcze
1/2 cytryny
1 szklanka cukru

Marchew należy obrać, pokroić w talarki i ugotować w wodzie do miękkości. Trwa to około 1/2 godziny. Odcedzoną marchew można zmiksować, ale jeszcze lepiej przetrzeć przez sitko.
Do przetartej marchewki dodałam:
- sok i skórkę otartą z połówki cytryny,
- miąższ, bez białych włókien, otartą skórkę i sok z dwóch pomarańczy,
- 1 szklankę cukru.
(Jesli chcemy przechować dżem dłużej, cukru powinno być więcej. Ja planuję go zjeść od razu i słoiki trzymam w lodówce, więc spokojnie mogłam zmniejszyc ilość cukru)

Wszystkie składniki przesmażyłam w płaskim rondlu do rozpuszczenia cukru i częściowym odparowaniu soku. Trwało to mniej więcej 40 minut.

Dżem ma świetną konsystencję i jest naprawdę bardzo dobry.

5 komentarzy:

  1. Dzień dobry Mirabbelko.
    Przepraszam, że tak w niedzielę i na twoim blogu, ale nie wiem jak inaczej Cię znaleźć.

    Mam nadzieję, że nie spełniłaś swoich 'gróźb' i nie zamknęłaś strony chleb.info.pl.
    Już po przeczytaniu Twojej informacji myślałem żeby zarchiwizować przepisy, z których korzystam, ale tego nie zrobiłem.
    Od wczoraj czekam na dostęp do strony a szczególnie do przepisu na chleb orkiszowy (ten który piekłaś w garnku). Już nastawiłem zaparkę i zaczyn, ale nie pamiętam czasów wyrabiania.
    Chciałbym się jeszcze odnieść do Twojej informacji na temat popularności chleb.info.pl i problemów z tym związanych, ale to może innym razem.
    Dziękuję za zarażenie pieczeniem chleba!
    robert

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zaczęła działać!
      Biorę się do mieszania.
      Nie rezygnuj ze strony, proszę!
      Pozdrawiam serdecznie.
      robert

      Usuń
  2. Nie zrezygnowałam ze strony. To ona zrezygnowała ze mnie, a właściwie ktoś inny zadecydował.
    Strona została po raz kolejny zniszczona przez hackerów i doprowadzenie jej do porządku wymagało wiele pracy od firmy która pomaga mi ją prowadzić.
    Cieszę się bardzo, że już działa i przepraszam wszystkich za problemy

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis! chyba spróbuję powtórzyć! Zapraszam Cię również do siebie!

    OdpowiedzUsuń