Pierniki upieczone!
Barszcz ukiszony!
Ale co do barszczu?
Mozna zamiast tradycyjnych uszek lub krokietów zrobić wytrawne kruche paluszki. Roboty z nimi niewiele. Mozna zrobic wczesniej i zamrozić.
Zmodyfikowałam trochę stary przepis na paluszki kruche z dodatkiem twarogu :
Paluszki do barszczu
200g sera twarogowego (użyłam ricotty)
2 żóltka
250g maki pszennej (użyłam orkiszowej pełnoziaristej)
100g masła
1 łyżeczka płaska soli
szczypta pieprzu
białko do posmarowania
dowolne posypki
Ser zmiksować z żółtkami. Mąkę z solą połączyc szybko z zimnym masłem. Wymieszac krótko z masą serową aż utworzy sie kula ciasta i schłodzic w lodówce ok 30 minut.
Rozwałkowac dość cienko ok.4-5 mm najlepiej na papierze do pieczenia, bo ciasto lekko sie klei.
Pokroić w paski i przenieść na duża blachę.
Piec w temperaturze 200 st C ok 20 minut, aż sie zrumienią.
Paluszki wspaniale smakują z barszczykiem, tez czasem robie bardzo podobne, no ale w wigilię chyba by nie przeszły... tzn nie darowano by mi gdybym ukochanych uszek nie zrobiła... niestety:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam przedświątecznie ale już dzisiaj życzę Ci wspaniałych, zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia :)))
Mirabbelko!Szukajac przepisow na ukiszenie burakow(naszlo i nie chce puscic) trafilem na Twoj blog(trzeba bedzie przyjrzec mu sie blizej)podoba mi sie Twoj przepis. Pytanko do kiszenia nie dodajesz nic a nic soli?Przy okazji szczesliwego Nowego Roku 2013...
OdpowiedzUsuńNie. Sól opóźnia fermentacje. Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńDziekuje za szybka odpowiedz.Rowniez pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń