czwartek, 15 grudnia 2011
pierniczki-całuski
Co zrobić jeśli nie zagnietliśmy w porę dojrzewającego ciasta staropolskiego na pierniczki?
Można jeszcze tydzień przed świętami zrobić szybkościowe pierniczki-całuski.
Pierniczki z migdałem inaczej pierniczki-całuski
zmodyfikowany przeze mnie stary przepis
400g mąki pszennej
130g miodu
140g cukru
50g zmielonych migdałów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe jaja
Przyprawy:
po 1 łyżeczce cynamonu, kardamonu, imbiru,
po ½ łyżeczki mielonych gozdzików, gałki muszkatołowej i soli
1 szklanka sparzonych i obranych ze skórki migdałów do dekoracji
1 jajko do posmarowania ciastek
Miód połączyć z cukrem i podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru.
Mąkę połączyć z mielonymi migdałami; dodać przyprawy, sodę z proszkiem, zalać rozpuszczonym miodem a na końcu połączyć z lekko ubitymi jajami.
Wyrobić dobrze ciasto, w miarę potrzeby podsypując mąka.
Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać szklanką lub foremką okrągłe placuszki.
Smarować rozmąconym jajem, kłaść na każdy migdał, lekko dociskając.
Piec w temp 170 – 180° ok. 15 minut ( do zrumienienia).
Zaraz po upieczeniu ciastka są pulchne i miękkie, zaś w chwile potem dość twardnieją. Ale tydzień zamknięcia w szczelnej puszcze sprawi, że będą się znowu nadawać do zjedzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne, i rozbroiła mnie nazwa :D
OdpowiedzUsuńa tak z innej beczki, co się stało z pani dzierganym blogiem?
cudowne pierniczki! wczoraj robiłam je z dziećmi, ciasto jest przepyszne i aromatyczne (połowy pierniczków już nie ma...)! dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBez masla?
OdpowiedzUsuń