piątek, 9 grudnia 2011
Piernikowa babka z bakaliami
kształt babki przypomina raczej inne świeta, ale w ramach przedświątecznego piernikowania jeszcze:
babka piernikowa z bakaliami
mała forma o średnicy ok. 22 cm
200g maki pszennej
80g oleju
2 jajka
1/4 szklanki (60g) płynnego miodu
½ szklanki jogurtu
80g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki kardamonu
szczypta soli
200 g bakalii (suszone żurawiny, rodzynki, morele, śliwki, wiśnie etc)
Bakalie zalać gorącą wodą. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Przed dodaniem do ciasta dobrze odcedzić.
W jednej misce ubić jajka, dodać miód, olej i jogurt. Całość dobrze wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami.
Na końcu dodać odsączone bakalie.
Formę do babki posmarować masłem i wysypać mąką. Masę wlać do formy mniej więcej do ¾ jej wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 40 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz