piątek, 9 grudnia 2011

Piernikowa babka z bakaliami



kształt babki przypomina raczej inne świeta, ale w ramach przedświątecznego piernikowania jeszcze:
 
babka piernikowa z bakaliami



mała forma o średnicy ok. 22 cm


200g maki pszennej
80g oleju
2 jajka
1/4 szklanki (60g) płynnego miodu
½ szklanki jogurtu
80g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki kardamonu
szczypta soli
200 g bakalii (suszone żurawiny, rodzynki, morele, śliwki, wiśnie etc)


 Bakalie zalać gorącą wodą. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Przed dodaniem do ciasta dobrze odcedzić.

 W jednej misce ubić jajka, dodać miód, olej i jogurt. Całość dobrze wymieszać.
 
 Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami.


 Na końcu dodać odsączone bakalie.


 Formę do babki posmarować masłem i wysypać mąką. Masę wlać do formy mniej więcej do ¾ jej wysokości.


 Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 40 minut.


 Po wyjęciu i ostudzeniu babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz