środa, 9 listopada 2011

sezon piernikowy uważam za rozpoczęty!

piernik z dynią


aromatyczny, pięknie pomarańczowy dzięki dodatkowi dyni
forma keksowa o wym. 22 x 11cm



Składniki
ok. 200g gęstego przecieru dyniowego,
100g miodu
100g oleju (ok. ½ szklanki)
2 jajka
350g mąki
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru brązowego
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
po ¼ łyżeczki mielonych goździków i gałki muszkatołowej

- Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka podlewając woda dusić do miękkości. Odcedzić, a ugotowany miąższ przetrzeć przez sito lub zmiksowaćna gładki mus.

- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

- W jednej misce ubić jajka, dodać do nich miód, olej oraz mus dyniowy. Połączyć w jednorodna masę.

- Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać cukier i przyprawy – całość wymieszać.

- Połączyć mokre składniki z suchymi. Nie wyrabiać zbyt długo – tylko do otrzymania jednorodnego, lepkiego ciasta.

- Formę wysmarować tłuszczem i lekko wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.

- Piec w temperaturze 180°C ok. 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto jeszcze na 5-10 minut.




ciasto na pierniki z 2 kg mąki juz dojrzewa na balkonie.

w tym roku do kilkuset starych dołaczyły nowe foremki

o takie:




3 komentarze:

  1. uwielbiam pierniki :)))
    aj jakie śliczne te foremki

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne foremki.Gdzie można takie kupić.
    Piękny wzorek na pierniku świetne porady jestem zachwycona przepisami.

    OdpowiedzUsuń