sobota, 5 lutego 2011

coś słodkiego - batony owsiane


batony owsiane
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki maki pszennej razowej (użyłam świeżo zmielonego ziarna orkiszu)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki posiekanych migdałów (płatków migdałowych, bądz posiekanych orzechów)
1 szklanka posiekanych owoców suszonych (śliwki,morele,rodzynki,żurawina etc)
2 białka (ewent. 1 całe jajko)

2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

Miód rozpuścić w wodzie, rozmieszać z olejem i solą.
Mieszanką polac suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać 2 lekko ubite białka. Wymieszać na jednorodna masę.

Rozprowadzic równą warstwą ok 1 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 35 minut w temperaturze 180 st C.
Kroić w paski lub kwadraty kiedy jeszcze gorące.
Ostudzić.



Mozna przechowywać przez kilka dni, ale raczej nie szczelnie zamknięte, bo bardzo zmiekną.


11 komentarzy:

  1. chrup, chrup...
    już czuję jak smakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielbiciel Corny chyba nie może przejść koło tego obojętnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już drukuję przepis i do segregatora! Wypróbuję niebawem. Chłopaki będą się zajadać a i ja nie pogardzę.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie batoniki..chciałabym takie u siebie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez uwielbiam takie batoniki...czasami, jak mnie najdzie to po prostu płatki i bakalie zalewam mlekiem słodzonym skondensowanym i piekę (wówczas takie bardziej ciagutkowe się robią po upieczeniu-no i niestety bardziej kaloryczne)...ale mi ochoty narobiłaś:) mniam mniam mniam..

    Pozwoliłam sobie dodac Twojego smaczniutkiego bloga to listy moim ulubionych..gdyz czuję, że często bedę tu zaglądać:)
    I* zapraszam do mnie..co prawda rzadko gotuję-ale za to szydełkiem i drutkami śmigam w ramach relaxu:)
    http://agadzieje.blog.onet.pl/

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. owsiane uwielbiane..z mnóstwem pysznych bakalii!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne te batoniki. Zdrowe i pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne, kuszące i zdrowe! Coś czuję, że zrobię na weekend...
    Pozdrawiam ciepło
    Mika

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam je już kilka razy, pychota :-) Pominęłam wiórki kokosowe, dodałam za to słonecznik i szczyptę cynamonu, z dużą ilością żurawiny, migdałów i orzechów laskowych są rewelacyjne. Idealne jako przekąska na wycieczkę. Pozdrawiam i dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. REWELACJA:)
    uwielbiam takie przekąski:)już jutro zagoszczą w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, wyszły bardzo smaczne, ale niestety też bardzo twarde. Chciałabym robić je już regularnie, bo ich skład mi bardzo odpowiada. Ale żeby były miększe, dodać więcej wody? Czy 1/4 szklanki wody to nie za mało?
    amy

    OdpowiedzUsuń