środa, 20 maja 2009

bułki z maki razowej

bulki z mąki pszennej razowej



do poszukiwan buleczek z mąki pelnoziarnistej natchnęła mnie dobra maka pszenna razowa firmy na L., drobno mielona i świetnie nadająca się na ciasta, naleśniki, pierogi itp.


Żeby otrzymać dobre, aromatyczne ciasto należy mu co prawda poświęcić 2 dni, ale w pierwszym dniu namaczamy tylko cześć składników i przygotowujemy zaczyn drożdżowy. W drugim dniu pozostaje już tylko przygotować i upiec bulki.

Składniki na zaczyn
125g mąka pszenna razowa
1/8 łyżeczka drożdży instant
1/4 szklanki (ok. 75g) mleka bądź jogurtu o temperaturze pokojowej
1 male jajko

Z powyższych składników zagnieść miękkie ciasto, przykryć i pozostawić w lodowce na minimum 8 godzin (max 3 dni). Przed dodaniem do ciasta, należy zaczyn wyjąć z lodówki na ok. 1 godzinę.

Składniki do namoczenia dzień wcześniej:
125g mąka pszenna razowa
1/4 łyżeczki soli
90g mleko lub jogurt

Całość wymieszać, pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin.

Następnego dnia połączyć :
215g namaczanki jw.
200g zaczynu jw.
30g (ok. 3 łyżki maki pszennej razowej)
1 łyżeczka drożdży instant
szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru
30g rozpuszczonego masła lub oleju
1/4 szklanki brązowego cukru z łyżką cynamonu do posmarowania ciasta



wyrobić do uzyskania miękkiego elastycznego ciasta, odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę (do podwojenia objetosci.



Z tego ciasta mozna zrobic zwykle bulki, posypujac je potem dowolna posypka lub tez tak jak ja cynamonowe slimaki.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blacie w formie prostokąta. Posmarować warstwą cukru z cynamonem. Zwinąć w rulon, a ten pokroić w plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem na ok. godzinę (powtórnie do podwojenia objętości).




Wyrośnięte można posmarować stopionym masłem, bądź roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180⁰ C ok. 15 minut.



Pyszne, puszyste, aromatyczne, zdrowe;)

3 komentarze:

  1. Alez piekne! bardzo czesto pieke razowe pieczywo, te buleczki upieke bo wydaja sie pyszne, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mirabbelko, chcialabym upiec te buleczki, jednak nie wiem czy roztopione maslo dodac do ciasta, czy ma byc na posmarowanie... przepraszam ze klopocze, ale tak kuszaco je opisalas
    Podziwiam Twoj talent i pasje :)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. nie zauwazylam pytania sorry! maslo wedruje do ciasta. ciasto zaś jest tylko posypane cukrem z cynamonem, mozna oczywiscie dodac do tego jeszcze troche masla,jak przy tradycyjnych cynamonowych bulkach, wtedy bedzie na pewno smaczniejsze. pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń