niedziela, 21 lutego 2010

Pain au Chocolat czyli po prostu drożdżówki z czekoladą


składniki na 8 bułeczek:
2 szklanki maki
10g drozdży świeżych
1 łyzka cukru
7 łyżek letniego mleka
40g plynnego masla
2 duże rozkłócone jajka (1 do ciasta, 1 na glazurę)
½ łyżeczki soli
tabliczka czekolady pokrojona na 8 podłużnych kawałków

Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki letniego mleka i cukru, oraz paru łyżek mąki, odstawić do wyrośnięcia na 5 minut. W międzyczasie rozpuścić masło i ostudzić.

Połączyć wszystkie składniki w miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić, dobrze przykryte do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Można tez na tym etapie wstawić naczynie z ciastem do lodówki, na ok. 8 godzin (np. na noc), a rano wyjąć na godzinę wcześniej przed dalszą obróbką, żeby wróciło do temperatury pokojowej.

Ciasto rozwałkować na prostokąt a potem podzielić na 8 kawałków. Każdy kawałek posmarować wodą, ułożyć na nim kawałek czekolady i zwinąć w rulon.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia (na ok 30 minut).

Wyrośnięte posmarować drugim rozmieszanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C 15-20 minut (do zrumienienia).




4 komentarze:

  1. Po prostu drożdżówki z czekoladą, dla mnie to właśnie drożdżówki z czekoladą. Pyszność w prostocie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mirabbelko Ty co nie upieczesz to i tak będzie pyszne, że aż człowieka z głodu skręca :D

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu pyszne bułeczki, apetycznie wyglądają...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń