sobota, 5 lutego 2011
coś słodkiego - batony owsiane
batony owsiane
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki maki pszennej razowej (użyłam świeżo zmielonego ziarna orkiszu)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki posiekanych migdałów (płatków migdałowych, bądz posiekanych orzechów)
1 szklanka posiekanych owoców suszonych (śliwki,morele,rodzynki,żurawina etc)
2 białka (ewent. 1 całe jajko)
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
Miód rozpuścić w wodzie, rozmieszać z olejem i solą.
Mieszanką polac suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać 2 lekko ubite białka. Wymieszać na jednorodna masę.
Rozprowadzic równą warstwą ok 1 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 35 minut w temperaturze 180 st C.
Kroić w paski lub kwadraty kiedy jeszcze gorące.
Ostudzić.
Mozna przechowywać przez kilka dni, ale raczej nie szczelnie zamknięte, bo bardzo zmiekną.




chrup, chrup...
OdpowiedzUsuńjuż czuję jak smakują!
Wielbiciel Corny chyba nie może przejść koło tego obojętnie... :)
OdpowiedzUsuńjuż drukuję przepis i do segregatora! Wypróbuję niebawem. Chłopaki będą się zajadać a i ja nie pogardzę.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie batoniki..chciałabym takie u siebie na stole :)
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam takie batoniki...czasami, jak mnie najdzie to po prostu płatki i bakalie zalewam mlekiem słodzonym skondensowanym i piekę (wówczas takie bardziej ciagutkowe się robią po upieczeniu-no i niestety bardziej kaloryczne)...ale mi ochoty narobiłaś:) mniam mniam mniam..
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie dodac Twojego smaczniutkiego bloga to listy moim ulubionych..gdyz czuję, że często bedę tu zaglądać:)
I* zapraszam do mnie..co prawda rzadko gotuję-ale za to szydełkiem i drutkami śmigam w ramach relaxu:)
http://agadzieje.blog.onet.pl/
Pozdrawiam
owsiane uwielbiane..z mnóstwem pysznych bakalii!
OdpowiedzUsuńŚwietne te batoniki. Zdrowe i pyszne :))
OdpowiedzUsuńJakie śliczne, kuszące i zdrowe! Coś czuję, że zrobię na weekend...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Mika
Robiłam je już kilka razy, pychota :-) Pominęłam wiórki kokosowe, dodałam za to słonecznik i szczyptę cynamonu, z dużą ilością żurawiny, migdałów i orzechów laskowych są rewelacyjne. Idealne jako przekąska na wycieczkę. Pozdrawiam i dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńREWELACJA:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przekąski:)już jutro zagoszczą w mojej kuchni:)
Zrobiłam, wyszły bardzo smaczne, ale niestety też bardzo twarde. Chciałabym robić je już regularnie, bo ich skład mi bardzo odpowiada. Ale żeby były miększe, dodać więcej wody? Czy 1/4 szklanki wody to nie za mało?
OdpowiedzUsuńamy