tag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post4061153796244651605..comments2024-01-29T00:21:11.242-08:00Comments on kuchenne pogawedki: mielenie ziarna - bułki razowemirabbelkahttp://www.blogger.com/profile/08972679712445959230noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-39653152150229944112021-12-05T10:51:51.240-08:002021-12-05T10:51:51.240-08:00Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na wię...Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.Adrian Moczyńskihttps://www.blogger.com/profile/08013149868570027936noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-5411683919505726322019-07-24T23:24:53.787-07:002019-07-24T23:24:53.787-07:00A wiecie, że potrzebne jest zboże, aby takie bułec...A wiecie, że potrzebne jest zboże, aby takie bułeczki stworzyć? A zboże musi pięknie i zdrowo rosnąć, aby można było z niego korzystać. W tym celu są różni producenci, np. <a href="https://www.syngenta.pl/broszura-ochrona-zboz" rel="nofollow">https://www.syngenta.pl/broszura-ochrona-zboz</a> który oferuje dobre produkty do ochrony zbóż. Trzeba się zainteresować tym, co oferują.Tomekhttps://www.blogger.com/profile/02193465772678447568noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-17390448388252598502019-01-29T11:44:02.290-08:002019-01-29T11:44:02.290-08:00Bułki są bardzo smaczne szczególnie jeśli są ciepł...Bułki są bardzo smaczne szczególnie jeśli są ciepłe i mamy je podane na śniadanie. Ja bułki również sama wypiekam z mąki <a href="https://basiazsercem.pl/" rel="nofollow">https://basiazsercem.pl</a> i myślę, że nie ma to jak własne wypieki. Trzeba oczywiście chwilkę czasu na to poświęcić, ale myślę że warto. Gdy rano pachnie nam w domu bułeczkami to nawet największy leń podniesie się z łóżka gdy poczuje taki zapach.Monika Zawadzkahttps://www.blogger.com/profile/15403336157527432519noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-47318501890338974922019-01-29T11:42:09.270-08:002019-01-29T11:42:09.270-08:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Monika Zawadzkahttps://www.blogger.com/profile/15403336157527432519noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-25780896605597429082014-11-03T06:49:24.346-08:002014-11-03T06:49:24.346-08:00gdzie można kupić taki młymek do zboża ?gdzie można kupić taki młymek do zboża ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-7752628869499390682014-08-21T14:25:47.013-07:002014-08-21T14:25:47.013-07:00czy mieli Pani zboże taką maszynką:
http://allegr...czy mieli Pani zboże taką maszynką: <br />http://allegro.pl/maszynka-do-makaronu-ciasta-tytoniu-stalowa-3w1-i4449955491.html ?<br /><br />szukam jakiejś taniej i dobrej konstrukcji. <br />Jeśli to ten sprzęt jaką ma wydajność kg/h?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-15704649373064410692013-03-22T01:32:05.732-07:002013-03-22T01:32:05.732-07:00Bułeczki wyglądają super! A skąd można wziąć taki ...Bułeczki wyglądają super! A skąd można wziąć taki fajny prosty młynek do ziarna jak na zdjęciu? W necie są różne domowe młynki do ziarna ale kosztują ponad tysiąc zł :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-44216532529404774162012-04-05T01:46:39.461-07:002012-04-05T01:46:39.461-07:00Pieczywo które zawiera dużo składników mineralnych...Pieczywo które zawiera dużo składników mineralnych, wykonane z mąki zawierających dużo popiołu z jednej strony są zdrowe na przewód pokarmowy z uwagi na zawartość błonnika, ale ale z drugiej strony te składniki mineralne osadzają się w pęcherzu moczowym, nerkach.....Tworzą się kamienie, piasek ......<br />Można do pieczywa dodać co tam do głowy przyjdzie, ale trzeba mieć umiar .....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-769350362441136272011-12-28T07:35:39.761-08:002011-12-28T07:35:39.761-08:00Mam pytanie odnośnie ilości bułeczek, które należy...Mam pytanie odnośnie ilości bułeczek, które należy zrobić z 250g mąki, czy tu nie ma pomyłki? Zrobiłam te bułeczki, wyszły smaczne, ale malusienkie (choć ładnie podrosły). Dodam, że miałam do dyspozycji tylko ziarno orkiszu.<br />amyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-6483362204772121012011-03-11T00:18:35.860-08:002011-03-11T00:18:35.860-08:00absolutnie nie! to do pierwszego zdania:) a niezgo...absolutnie nie! to do pierwszego zdania:) a niezgodnosc tego co pisałam w roku 2005, tworząc strone z tym co piszę dzisiaj jest dowodem na to, że sie jednak rozwijam. mam nadzieje, że w dobrym kierunku ;) pozdrawiam serdecznie M.mirabbelkahttps://www.blogger.com/profile/08972679712445959230noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-23320942454806852672011-03-10T08:48:11.649-08:002011-03-10T08:48:11.649-08:00O faktycznie, nie zauważyłam tego i chwilę musiała...O faktycznie, nie zauważyłam tego i chwilę musiałam poszukać, żeby zorientować się która to strona. Wyszłam na głupią :)<br />Niemniej tam też pisze:<br />"Najcenniejsze wlasciwosci ma maka po 1 - 2 miesiacach od chwili przemialu."<br />Więc jedno z twierdzeń autorki jest nieprawdziwe. A że o tym dojrzewaniu mąki czytałam też w innych miejscach, dlatego wydaje mi się, że wobec tego nieprawdą jest to, co napisała w tej notce. Bardzo zamotałam? :)<br />Pozdrawiam<br />KajaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-45240126470309444522011-03-09T23:05:45.630-08:002011-03-09T23:05:45.630-08:00Anonimie, a nie zauwazyles, ze strona ktora cytuje...Anonimie, a nie zauwazyles, ze strona ktora cytujesz : chleb.info jest tej samej autorki co tenze blog? :)<br /><br />(przepraszam za skasowany wyzej komentarz Mirabbelko - literowki...)Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-56762427452520845912011-03-09T23:04:16.728-08:002011-03-09T23:04:16.728-08:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-29552944376029787622011-03-09T17:24:07.133-08:002011-03-09T17:24:07.133-08:00Ja niestety nie znam żadnego dietetyka, ani nie je...Ja niestety nie znam żadnego dietetyka, ani nie jestem wykształcona w tej dziedzinie. Czytałam jeden stary czeski podręcznik przeznaczony dla kucharzy i piekarzy. Poza tym czytałam w internecie. Najwięcej informacji znalazłam np. tu:<br />http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody<br />http://www.chleb.info.pl/wyposazenie-domowej-piekarni<br />http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php<br />http://www.telatko.bloguje.cz/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-66069392399143251722011-03-09T12:07:20.258-08:002011-03-09T12:07:20.258-08:00swoja wypowiedz na temat wartości odżywczych swież...swoja wypowiedz na temat wartości odżywczych swieżo zmielonego ziarna oparłam na wiedzy i wieloletnich doświadczeniach niemieckiego dietetyka dr Brukera, a Ty?mirabbelkahttps://www.blogger.com/profile/08972679712445959230noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-49486055778632233912011-03-09T10:00:45.630-08:002011-03-09T10:00:45.630-08:00Przecież to nieprawda, że świeża mąka jest najleps...Przecież to nieprawda, że świeża mąka jest najlepsza. Taka mąka jest niedojrzała. Kiedyś nasze babki i prababki wiedziały jak długo leżakować jaką mąkę (min 2 miesiące), dzisiaj to robią zazwyczaj młyny i nawet do profesjonalnych piekarni sprzedaje się dojrzałe mąki (bo piekarnie nie mają miejsca i warunków na takie leżakowanie).<br /><br />Te w sklepach dla zwykłych ludzi też są siłą rzeczy trochę odleżane. A jak ktoś sobie sam mieli, to sam powinien też dać mące dojrzeć...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-12071178729783130702011-01-31T14:23:32.372-08:002011-01-31T14:23:32.372-08:00Imponujące! Ja się nawet za takie rarytasy nie bio...Imponujące! Ja się nawet za takie rarytasy nie biorę, jednak będę wiedziała, gdzie szukać wskazówek. Bardzo mi się podoba Twój blog, niezwykle wszechstronny. Pozdrawiam!Agatkahttp://ucztujemy.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-89096735774420602592011-01-26T12:00:59.699-08:002011-01-26T12:00:59.699-08:00ja je upiekę jak tylko zjemy te chleby co upiekła...ja je upiekę jak tylko zjemy te chleby co upiekłam ( z kawa i cebulą :)) mam i pszenice i orkisz i ukochany młynek do mielenia <br />a ja lubię razowce różnej maścimargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-65530845857410757592011-01-23T12:13:28.865-08:002011-01-23T12:13:28.865-08:00nie ma to jak domowe pieczywo! a bułki razowe to j...nie ma to jak domowe pieczywo! a bułki razowe to już pierwsza klasa... ja miałam jedno podejście do takich... niestety nieudane i póki co jeszcze nie miałam odwagi spróbować drugi raz... :)myniolinkahttps://www.blogger.com/profile/05302351562882879683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-79352976782363168362011-01-22T00:13:57.754-08:002011-01-22T00:13:57.754-08:00Masz racje Mirabbelko, nie ma to jak swiezo zmielo...Masz racje Mirabbelko, nie ma to jak swiezo zmielona maka! Ja czesto w sklepie ze zdrowa zywnoscia zamiast kupic potrzebna mi ilosc maki - kupuje ziaro i pani na miejscu mi je mieli na dowolna 'grubosc', w mlynku zarnowym (w domu mam niestety tylko ten do KA). Dzieki temu moge tez niektorych mak kupic mniej niz kilogram, szafki bowiem ewidentnie nie chce sie rozciagac ;)<br /><br />Buleczki prezentuja sie swietnie! Uwielbiamy takie razowe pieczywo :)<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.com