tag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post247920243843671442..comments2024-01-29T00:21:11.242-08:00Comments on kuchenne pogawedki: domowe masłomirabbelkahttp://www.blogger.com/profile/08972679712445959230noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-79183648458110219792021-07-31T23:40:45.763-07:002021-07-31T23:40:45.763-07:00Mialo byc z 36 % śmietanki robiłam masło jest dobr...Mialo byc z 36 % śmietanki robiłam masło jest dobre ale żadnego zapachu nie ma,dlaczego tak jestAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11697856160639565812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-77734705193172120362021-07-31T23:38:22.859-07:002021-07-31T23:38:22.859-07:00Witam,robiłam masełko z 26 % śmietanki,smaczne ale...Witam,robiłam masełko z 26 % śmietanki,smaczne ale nie ma żadnego zapachu masla,a wszyscy piszą o zapachu.Dlaczego moje nie pachnieAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11697856160639565812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-23747678170955638212020-09-01T10:17:05.122-07:002020-09-01T10:17:05.122-07:00Niestety przegapiłam moment kiedy masła oddzieliło...Niestety przegapiłam moment kiedy masła oddzieliło się od maślanki i ubijałam dalej aż składniki ponownie się połączyły w jednolita gładka masę. Niestety zbyt rzadka aby uformować masło. Czyli przedobrzyłam. Czy Masło jest do uratowania? Ulahttps://www.blogger.com/profile/06317598725054625490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-60418209798349104382019-12-22T01:07:50.500-08:002019-12-22T01:07:50.500-08:00Domowe masło jest pyszne, ale niestety ja sama tak...Domowe masło jest pyszne, ale niestety ja sama takiego nie zrobię ani nie mam okazji skorzystać z przysługi innych osób, dlatego staram się kupować najlepsze produkty w sklepach. Podobno te produkty, które znajdziecie na liście tutaj <a href="https://najlepszewkuchni.pl/produkty" rel="nofollow">https://najlepszewkuchni.pl/produkty</a> są najlepsze.Tomekhttps://www.blogger.com/profile/02193465772678447568noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-47588219909604269962016-04-07T15:01:57.987-07:002016-04-07T15:01:57.987-07:00Ja robię masło z prawdziwej śmietany, uzyskanej z ...Ja robię masło z prawdziwej śmietany, uzyskanej z krowiego mleka. Z ośmiu litrów mleka mam kostkę masła, kilogram twarogu jakieś 500 gram śmietany i kilka litrów serwatki. Masło robię raczej z zimnej śmietany bo przechowuję ją w lodówce, na dodatek, kiedy śmietana jest zimna masło łatwiej się oddziela gdyż nie rozpuszcza się, a zbryla. Serwatkę można wykorzystać do gotowania zup takich jak słynna chrzanowa obrowska wpisana na listę produktów tradycyjnych, bądź do zwykłego żurku, czy zwykłej serwatkowej. Serwatkę stosuje się tez do robienia maseczek z podbiałem. Serwatka kiedyś była używana jako środek bakteriobójczy kobiety używały np do higieny intymnej. Można też z niej robić ser ricotta. Wracając do masła, pozostaje po jego produkcji maślanka - prawdziwa maślanka, a nie ten twór sklepowy przypominający bardziej kwaśne mleko niż prawdziwą maślankę.Na maślance piecze sie fantastyczny chleb - od kilku lat nie kupuje już chleba bo zraża mnie używanie do jego produkcji e-cysteina uzyskiwana z włosów m.in i ludzkich. Co ciekawe prawdziwa śmietana nie waży się jeśli dodajemy ja bezpośrednio do zupy nie ma w niej też oczywiście karagenu. Od wielu lat korzystam z naturalnych produktów. Miedzy innymi robię miód z mlecza, syrop z podbiału na kaszel, korzystam z komosy, wiesiołka, gwiazdnicy oraz gotuję barszcz z barszczu czyli rośliny z której pierwotnie gotowano zupę zwaną barszczem. Z kwiatu koniczyny można robić fantastyczne kuleczki przegryzki chipsy, a krupnik można gotować z kaszy uzyskanej z babki zwyczajnej lub lancetowatej.Jeśli ktoś chce wymienić się doświadczeniami zapraszam.... Lamparthttps://www.blogger.com/profile/16818259762727206017noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-47566786957443530922016-01-27T13:10:19.621-08:002016-01-27T13:10:19.621-08:00Masło dobrze sie ubije jeśli śmietana będzie w tem...Masło dobrze sie ubije jeśli śmietana będzie w temperaturze pokojowej. Ja zostawiam na blacie kuchennym na noc, rano ubijam. Potem na sitko, przepłukać zimna wodą i odsączyć :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-59873453877774627812015-05-23T06:50:38.796-07:002015-05-23T06:50:38.796-07:00Jeśli dla kogoś kolor masła jest istotny, najlepie...Jeśli dla kogoś kolor masła jest istotny, najlepiej zabarwić odrobiną soku z marchwi.<br />Dla mnie to niepotrzebne - tylko lekko żółte dowodzi własnej roboty. Zresztą w wielu domowych wyrobach rzekome "wady" są cechą pożądaną.<br />Takie masełko jest najlepsze z domowymi bułkami (szczególnie u mnie lubiane są tzw. solanki), oczywiście domowy chleb też zyskuje jeszcze bardziej (od kilku lat z rzadka kupuję chleb - a domowy to pszenno-żytni na własnym zakwasie).<br />Masełko ze śmietanki było dla mnie objawieniem - sądziłem, że już nie skosztuję takiego przed śmiercią :)<br />Ono jest lepsze nawet od tych fińskich czy irlandzkich.<br />Szkoda, że masło jest kolejnym produktem dowodzącym, że polskie wyroby wcale nie są takie smaczne, jak niektórzy usiłują twierdzić...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-2268083311651450052015-03-25T09:13:38.076-07:002015-03-25T09:13:38.076-07:00 jak robi sie maslo to powstaje maslanka ,robiac s... jak robi sie maslo to powstaje maslanka ,robiac ser powstaje serwatka .maslo po zrobieniu trzeba dobrze wybic z maslanki wtedy bedzie mialo fajna konsystencjeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-27508441590518409942015-01-31T20:09:34.803-08:002015-01-31T20:09:34.803-08:00Dlaczego maslo wyszlo mi biale zamiast zolte ?Dlaczego maslo wyszlo mi biale zamiast zolte ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-54952969389201758112014-07-22T23:18:20.133-07:002014-07-22T23:18:20.133-07:00Ale naturalne masło się nieco gorzej przechowuje, ...Ale naturalne masło się nieco gorzej przechowuje, dodatkowo mi np. kiedyś nie wyszło z kupczej śmietany, nie wiem czego zaczeli do niej dodawać, ale paranoja Angelikahttp://naturo.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-51833549727397738372013-06-04T11:40:10.222-07:002013-06-04T11:40:10.222-07:00Jaki tłuszcz jest w tej śmietanie? 300g masła ja r...Jaki tłuszcz jest w tej śmietanie? 300g masła ja robię z 10L mleka "od krowy".BiotymalnyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-83180618158693348502013-02-22T06:34:25.557-08:002013-02-22T06:34:25.557-08:00W litrze śmietany 36% masz 360 g tłuszczu, więc ra...W litrze śmietany 36% masz 360 g tłuszczu, więc raczej wszystko się zgadza :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-20054599999537651372013-02-02T02:52:03.470-08:002013-02-02T02:52:03.470-08:00Już mam masełko!! MNIAM :-)
Tylko zastanawiam się ...Już mam masełko!! MNIAM :-)<br />Tylko zastanawiam się dlaczego wyszło mi może ok350g masła z litra śmietany (dwie butelki 36%) Winno być więcej chyba...???<br />A teraz "atak" na automaty do chleba (ups!) ponieważ nie mam piekarnika elektrycznego tylko gazowy gdzie palniki są na dole i chlebek mi się w tym nie upiecze :(<br />Więc swojskie masełko i swojski chlebek a latem do tego pomidor z działki mojej mamy... Będzie wyrafinowanie....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-4321463402030915472013-02-02T01:30:32.382-08:002013-02-02T01:30:32.382-08:00WOW!!! Pędzę po śmietankę! Mam obok w sklepie tą w...WOW!!! Pędzę po śmietankę! Mam obok w sklepie tą w butelkach z dawnych czasów. 36% bez dosładzania!! Zobaczymy co z tego wyjdzie....<br />Pozdrawiam ciepło :))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-85792371126948514282012-10-22T04:20:29.178-07:002012-10-22T04:20:29.178-07:00Ludzie ! czytając te wpisy śliniłem się jak mój ba...Ludzie ! czytając te wpisy śliniłem się jak mój basset / konkretnie to Ona czyli Figa półtora roku/ na widok kromki chleba. Jeszcze bestia nie zna mojego na zakwasie choć tym na drożdżach juz się "zażarła" porywając pół bochenka ze stołu. Pamiętam jak robiłem twaróg i masło w czasie komuny dla moich dzieci. Ser był zwykle z chudego a masło z pełnego ze złotym sreberkiem, czyli folią aluminiową w kolorze złota.<br />Pełne było na książeczkę zdrowia na zapisy 1 literek dziennie. Nawet wtedy masło się udawało zrobić choć wymagało to kilkudniowego zbierania przydziału. Dalej mi ślina cieknie - idę po śmietankę i będę się zajadał własnym masełkiem mniaaam :)<br />janplusAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-3268275107413891712012-07-03T08:58:57.826-07:002012-07-03T08:58:57.826-07:00Kolor śmietany, a co za tym idzie zależy od wielu ...Kolor śmietany, a co za tym idzie zależy od wielu czynników. Od krów, które czasem dają mleko o zawartości tłuszczu 3,6% a nawet więcej. Im tłuściejsze, tym bardziej kremowe. Najbardziej istotna jest jednak pasza. Mleko i śmietana sa bardziej kremowe, a nawet żółte jeśli krówka je zieloną paszę, czyli pasie się na łące. okres ten zaczyna się od kwietnia i trwa do mniej więcej pierwszych przymrozków. Najfajniejsza jest śmietana tzw. majowej paszy. Wtedy masło wychodzi bardzo żółte, pachnące i smaczne. kupuję na targu od znajomej gospodyni wiejską, tłustą śmietanę, z której od czasu do czasu robię w mikserze masło. Potem wybijam wodę i mam smarowidło do świeżutkiego własnoręcznie upieczonego chleba razowego. GospochaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-47880929275644917362012-07-02T01:37:58.010-07:002012-07-02T01:37:58.010-07:00Dziękuję Katarzyno, chyba spróbuję jeszcze raz. Te...Dziękuję Katarzyno, chyba spróbuję jeszcze raz. Teraz krówki już pasą się na trawie, więc może będzie jeszcze lepsze:)<br />Pozdrowienia dla Wszystkich!<br />IzaIzanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-419622404025880402012-06-29T06:48:18.750-07:002012-06-29T06:48:18.750-07:00Kochana Izo, masło domowe zawsze jest białe / b. j...Kochana Izo, masło domowe zawsze jest białe / b. jasnokremowe , sklepowe jest żółte dzięki barwnikom :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01598849835596656258noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-40767259776367093972012-03-23T14:56:00.074-07:002012-03-23T14:56:00.074-07:00Ponieważ mam szczęście mieszkać na wsi, biore mlek...Ponieważ mam szczęście mieszkać na wsi, biore mleko od sąsiadki (właściwie od jej krów), zbieram śmietanę, bo, wiadomo, mleko tłuste i wczoraj po raz pierwszy zrobilam z niej masło - smak jest ok, ale jest białe, a przynajmniej białawe - nie żółte. Ktoś ma pomysł dlaczego tak jest? CZy to kwestia diety krów? Może ja coś źle zrobiłam?<br />Przy okazji, Mirabbelko, systematycznie korzystam z Twoich przepisów chlebowych, ku uciesze domowników i przyjaciół - wszyscy są Ci wdzięczni! Dziekuje i pozdrawiam,<br />IzaIzanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-68589629825520672632012-03-22T04:07:54.631-07:002012-03-22T04:07:54.631-07:00Kiedyś się przymierzałam, ale wówczas nie miałam j...Kiedyś się przymierzałam, ale wówczas nie miałam jeszcze robota kuchennego, a samej to wymiękam nawet przy ubijaniu śmietany, bo mój mikser jakiś nie lekki ;) Później zapomniałam, a teraz nie omieszkam w końcu spróbować, mam nadzieję, że robot mnie nie zawiedzie ;) a masło idzie u nas jak woda... z resztą śmietana 30% też zawsze w lodówce (ja kupuję już od dawna Zott)Cichahttps://www.blogger.com/profile/03327141288025653176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-56168661705224476982012-03-18T02:46:42.523-07:002012-03-18T02:46:42.523-07:00napewno smaczniutkie:) pozdrawiam cieplutko:)napewno smaczniutkie:) pozdrawiam cieplutko:)Proste potrawyhttp://www.prostepotrawy.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-6141018636973126042012-03-01T09:44:59.085-08:002012-03-01T09:44:59.085-08:00Najlepsze masło wychodzi ze śmietany kupionej u za...Najlepsze masło wychodzi ze śmietany kupionej u zaufanej znajomej ze wsi. Kobiety czystej i dbającej o czyste wyrabianie nabiału. Lepiej przepłacić za dobry surowiec niż zrobić byle co. Ja masło ubijam bardzo prosto w słoiku litrowym, kolebiąc słoik ze śmietaną aż powstanie masło. Wyciągam na talerz i takimi ruchami okrężnymi formuje osełkę wyciskam maślankę i wypijam ją od razu, jest zdrowa i pyszna. Masło jemy ze swoim pieczonym chlebkiem. Pozdrawiam Iwa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-29365162042800664712012-02-23T23:47:22.449-08:002012-02-23T23:47:22.449-08:00Jeśli nie uda mi sie kupić śmietany prawdziwej, gd...Jeśli nie uda mi sie kupić śmietany prawdziwej, gdzieś poza W-wą to używam 30% prezydenta ;). W składzie nie ma nic niepokojącego, przynajmniej tego nie ujawniają, a smak wychodzi naprawde ok.mirabbelkahttps://www.blogger.com/profile/08972679712445959230noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-70909322611824713092012-02-23T23:23:09.070-08:002012-02-23T23:23:09.070-08:00Śmietanę 30% w butelkach pół litrowych można jesz...Śmietanę 30% w butelkach pół litrowych można jeszcze czasem kupić jeszcze na obrzeżach Warszawy.Już nawet maślanki nigdzie nie uświadczysz.Mieszkam w centrum Warszawy i tylko w WSS mogę kupi śmietanę ktorą lubię z Piątnicy<br />22%.Pozostałe firmy oferuja śmietanki 30% ale pasteryzowane i w konsystencji budyniu.<br />Poradźcie mi dziewczyny gdzie i jaką mogę,powinnam kupić aby masło wyszło<br />nie gorzkie ipodobne do polskiego masła - choć teraz to chyba tylko fińskie jest najbardziej zbliżone smakiem i zapachem do prawdziwego masła.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3997289406567878096.post-17796098744404082502012-02-20T10:47:02.827-08:002012-02-20T10:47:02.827-08:00Jeny nie wiedziałam, że to takie proste !
Teraz to...Jeny nie wiedziałam, że to takie proste !<br />Teraz to ja założę produkcje, bo masło u mnie idzie jak woda :))<br />pozdrawiametralahttps://www.blogger.com/profile/06188693926636174548noreply@blogger.com