sobota, 15 stycznia 2011

zdrowo i smacznie ???



Najczęściej trudno to pogodzić. Słodkie wypieki bez masła i jajek są twarde i tylko udają ciasto. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i dlatego potrawy z jego dodatkiem wydają się smaczniejsze. Bardzo ciężko ugotować czy upiec zupełnie bez tłuszczu coś naprawdę dobrego. Zresztą tak jesteśmy zaprogramowani już od dzieciństwa. Umilamy sobie życie pyszną drożdżówką czy ciasteczkiem.

Na inne, zdrowsze tory przestawia nas najczęściej sam organizm, kiedy zaczyna szwankować. Nie wdając się w szczegóły - doświadczyłam tego na własnej skórze. Zachorowałam i za radą kolejnego lekarza szukałam ratunku, z początku zupełnie bez przekonania, w samoleczącej diecie. Dieta ta, ogólnie znana, polega właściwie na dłuższym poście. O tyle łatwiej go jednak znieść od typowej glodówki, że nie musimy chodzić z pustym żolądkiem, ale napychamy się dość dużą ilością błonnika, pochodzącego głównie z warzyw.

Przez 4 tygodnie diety schudłam 10kg i traktuję to raczej jako efekt uboczny (ale wygodniej mi bez tych kg).

Chociaż zawsze starałam się odżywiać zdrowo, przestawiłam sobie po diecie jednak mój sposób myślenia oraz zmieniły mi się w całkiem naturalny sposób smaki i nawyki żywieniowe. Przedtem nie wyobrażałam sobie śniadania bez białej kawy i grzanki z dżemem lub miodem. Teraz radośnie zaczynam dzień szklanką ciepłego zakwasu z buraków i surówką z własnorecznie zrobionej kapusty kiszonej.

Pisze to, aby się wytłumaczyć, że nie znajdziecie już u mnie przepisów na kolejne białe bułeczki lecz raczej na zdrowy chleb z kaszą gryczaną

a jeśli już ciastka to tylko takie jak te poniżej (namiastka słodkości)



zdrowe ciastka z mielonego ziarna owsa
2 szklanki ziarna owsa tzw nagiego (zemleć w mlynku lub blenderze)
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki zmielonych orzechów lub migdalów
1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny (rozdrobnionych również w blenderze)
szczypta soli
1/2 szklanki wody mineralnej
1/4 szklanki oleju
2 łyżki miodu

Wymieszać suche składniki, dodać rozpuszczony miód w wodzie połączonej z olejem. Z ciasta formować łyżką na papierze do pieczenia dosć płaskie krązki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez 15-20 minut, potem każde ciastk odwrócić i dopiec jeszcze ok 10 minut aż będą brązowe.

4 komentarze:

  1. Mirabbelko, dla mnie to bardzo dobra wiadomość, bo być może będzie więcej receptur na zdrowe chleby - i nowa książka z nimi. Tak na marginesie powiem, że mam Twoją książkę chlebową i na pewno wykorzystam kilka, kilkanaście, może nawet większość przepisów :)

    P.S. Gdzie kupujesz owies?

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie to ciasteczka takie to sama przyjemność , ostatnio trochę się rozpasałam i dużo wypieków robię na białej mące ,ale nie zatraciłam smaku na takie razowce przeróżne
    Zresztą chleby jasne to mogę zjeść raz na jakiś czas ,a wszelkie razowce mogę jeść codziennie
    Znam ta dietę ( choć nie stosowałam ) kupiłam tez książki ( niektóre przepisy wykorzystuje w praktyce), choć pewnie bliżej mi do makrobiotyki i ajurwedy ,a najbliżej do pięciu przemian to bardzo sobie cenię rady i przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Nagi owies bywa ostatnio w marketach pakowany w torebki a 500g chyba - trzeba go szukać koło płatków sniadaniowych. pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  4. ok, poszukam

    nie widziałam

    hmm, jeszcze mi przyszło do głowy, że może poszukać w sklepach zoologicznych [podobnie jak jęczmień]?

    OdpowiedzUsuń