niedziela, 22 lutego 2009

święto ryżu trwa

ryż smażony z warzywami

bardzo proste danie. Jedno z tych, które nas ratuje, kiedy brak czasu i nie mamy pojęcia, co ugotować na obiad. Można do niego wykorzystać różne warzywa; co akurat mamy w lodówce.



  • 1 szklanka ryżu dlugoziarnistego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • garść orzechów lub płatków migdałowych uprażonych do posypania
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sol, pieprz do smaku
  • dowolny zestaw warzyw pokrojonych w słupki lub dość cienkie plasterki
Ryz ugotować w dużej ilości wody. Na patelni rozgrzac olej, dodać czosnek i warzywa. Smażyć przez kilka minut, dodać ugotowany ryż i krotko przesmażyć całość.

Posypać płatkami migdałowymi i gotowe!


06.03.2008/mz

1 komentarz: