sobota, 21 lutego 2009

muffiny kukurydziane

coś na ozłocenie niedzielnego poranka: żółte, miękkie i sprężyste



muffiny kukurydziano-cytrynowe
z programu "Na słodko" Anny Olson, troche przeze mnie zmienione

1 i 1/3 szklanki maślanki

1/3 szklanki oleju
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej
1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli



Rozgrzać piekarnik do 190 st.C, foremki do muffinek wyłożyć papierkami lub natłuścić. Wymieszać maślankę, olej, jajka i sok z cytryny. W drugiej misce zmieszać suche składniki. Dodać do maślankowej mieszaniny i wymieszać, żeby składniki się połączyły (ciasto będzie płynne).
Przelać albo nałożyć łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec 15 – 20 min do zezłocenia, ciasto powinno zostać sprężyste.
Odstawić na 5 min. i wyjąć z foremek.



Muffiny są wilgotne i dobre również następnego dnia.

03.02.2008/mz



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz