sobota, 21 lutego 2009

jeszcze raz na pomarańczowożółto

o dyni można długo i dobrze:

że niskokaloryczna, lekkostrawna (100 g miąższu to tylko 17 kcal!!!), zawiera dużo błonnika, wiec reguluje trawienie i łatwo się nią nasycić.
Ten pomarańczowożółty kolor to beta karoten, bardzo ważny dla naszego organizmu.
Jedzmy wiec dynie!

Dodając miąższ dyni do ciasta możemy zredukować ilość jajek. Jedna łyżka musu dyniowego zastępuje jedno żółtko. Czyli mniej cholesterolu, a jaki piękny kolor...

Dzisiaj tarta z nadzieniem dyniowym na spodzie z ciasta kruchego lub francuskiego.


Nadzienie to moja wariacja:
2 jajka
2 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki serka ricotta
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru, mielonych gożdzików, soli.
Wymieszać, wyłożyć na podpieczony spod, zapiekać ok. 45 minut.

24.10.2007/mz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz