piątek, 20 lutego 2009

Jagodzianki

z zeszytu mojej mamy



















składniki:


  • 500g maki
  • 1 jajko i 1 zoltko
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masla
  • 1,5 lyzeczki drozdzy instant
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru lub mniej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • ok. 2 szklanki jagod (można uzyc mrozonych)
  • cukier do smaku,
  • ewent. odrobina maki kartoflanej do jagód

Zrobic zaczyn z drożdzy, odrobiny cukru, mąki i czesci mleka. Zostawic do wyrosniecia. Przesiac make do miski, dodac reszte cukru, jajka, szczypte soli, wlac zaczyn drozdzowy i dokładnie wymieszać.
Dodać letnie, rozpuszczone masło i wyrabiac ciasto, azż bedzie gladkie i elastyczne. Zostawić do wyrosnięcia na ok. 1 godzine, powinno podwoic objetosć.
Wyłozyc wyrosniete ciasto na stolnice, uformować wałek i kroić na krążki. Każdy krążek lekko splaszczyc, na ciasto klasc łyżkę jagód zmieszanych z cukrem (można dodac odrobine mąki kartoflanej) i dobrze zlepić.

Ukladać lekko wydluzżone buleczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośniecia. Gdy podrosną, piec w temperaturze 190 st. C przez około 15 minut.

Bułeczki smaruję rozbełtanym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz