niedziela, 22 lutego 2009

czekolada


czekolada pokarm bogów

dzięki tłuszczowi kakaowemu czekolada jest jedynym produktem spożywczym, który rozpuszcza sie w temperaturze zbliżonej do temperatury ciała i dzięki temu rozpływa sie w ustach, wyzwalając nieziemskie uczucia nie tylko na podniebieniu.


Czekolada powinna być gładka, błyszcząca i jedwabista w dotyku.
Czekoladę przed jedzeniem należy powąchać, aby uchwycić delikatny aromat kakao, przełamać, polozyc na języku i pozwolić, aby rozpuszczała się powoli, czyli rozpocząć smakowanie..


Posiadam kilka książek na temat czekolady, wiec dość łatwo było mi przygotować się do tego tygodnia tematycznego.
Jako wprawkę przed czekoladowym weekendem upiekłam tort biszkoptowy z polewa czekoladową.
To był tort urodzinowy dla miłośnika muzyki, wiec czekolada, jako ścieżka dźwiękowa świetnie spełniła swoje zadanie. Co prawda nawet jubilat nie domyślił się, że to jest płyta długogrająca, te nutki z boku troche wygladądają jak kaczuszki, ale przy odrobinie wyobrazni..








17.02.2008/mz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz